Pölkki
Tunnetuin tarina Kyyjärven ensimmäisistä asukkaista kertoo leskivaimosta ja hänen kahdesta lapsestaan, jotka tulivat Mikkelin Pölkistä. He yöpyivät Lintulahden paikkeilla aikomuksenaan asettua paikalle pysyvästi. Yöllä leskivaimo näki unen, jossa häntä neuvottiin perheineen siirtymään Kyyjärven toiselle puolelle ja tekemään sinne kotinsa. Matkamiehet noudattivat neuvoa ja soutivat aamulla järven yli pohjoiseen Pölkinniemelle. Samalta paikalta nousee vieläkin saman suvun savut. (lähde: Kyyjärvi kirja)
Tuon jälkeen moni on soudellut järven yli kirkonkylän puolelle ja Ruotsiin saakka, mutta moni on myös palannut. Varsinkin kesällä kylällä on vilkasta ja asukasluku kasvaa mökkisasutuksen myötä.
Pölkin kylä levittäytyy pitkäksi nauhaksi Kyyjärven pohjoisrannalla, kylä alkaa Järvenpäästä ja jatkuu Ohramäkeen saakka. Matkaa keskikylältä kunnan keskustaan on noin 13 kilometriä. Talvisin monet ajelevat jäätietä pitkin, jolloin matkaa kertyy vain muutama kilometri.
Pölkin tunnetuin maamerkki lienee Auma-ahon kuuset. Lähes aina, järvellä tai rannalla, vieraat kiikaroivat pohjoiseen ja kysyvät mitä ne ovat.